Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


50 éves Jubileum 2016.

  • Az idei évben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Liszt Ferenc vegyeskar. Április 23-án délután régi és jelenlegi kórustagok daloltak együtt a Kemenesaljai Művelődési Központ színháztermében.

    A kórus 1966-ban alakult, Celldömölki Kisipari Szövetkezetek Kórusa néven, majd 3 évvel később mintegy 40 pedagógussal bővült a vegyeskar. Süle Ferenc karnagy ezután választott új nevet a kórusnak, 1971-ben a jubileumi Liszt év alkalmából vették fel minden idők legjelentősebb zeneszerzőjének nevét. Már az első néhány évben szép sikereket értek el, sor került a kórus első külföldi útjára is, ami Lengyelországba vezetett. Az alapító tagok közül ma már senki sem tagja a kórusnak, de vannak jónéhányan, akik már évtizedek óta együtt énekelnek. Süle Ferenc karnagy a megalakulás óta, tehát immár 50 éve dirigálja a vegyeskart. A kórus az elmúlt években számos kül- és belföldi felkérésnek tett eleget, számtalan elismerést, és díjat gyűjtött be. Spanyol- és Görögországban, Németországban, Belgiumban, Ausztriában és Olaszországban is jártak, de sok hazai kórustalálkozón öregbítették városunk és a kórus jó hírnevét.

    A vegyeskar fennállásának fél évszázada alatt sokan megfordultak a kórusban, ki hosszabb, ki rövidebb időre. A szervezők rájuk is gondoltak, minden volt kórustagot meghívtak e jeles alkalomra. Majtényi László Vas Megyei Közgyűlés elnöke elismerő oklevelet ajándékozott a jubiláló vegyeskarnak. Fehér László, városunk polgármestere emléklapokkal és ajándékokkal jutalmazta azokat a kórustagokat, akik jelenleg a kórusban énekelnek. A kórus fennállásának 50., a Bárdos Fesztivál 25. évfordulója mellett még egy jelentős évfordulóról is megemlékezett a városvezető, hiszen Süle Ferenc karnagy ebben az esztendőben ünnepli 75. születésnapját.

    A jubileumi hangversenyre érkező közönség, illetve az egykori kórustagok szinte megtöltötték a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermét. A közel 20 kórusműből álló műsorban betekintést nyerhettek a vendégek a vegyeskar széles repertoárjába. Az emlékhangversenyen elhangzott többek között a névadó Liszt Ferenc Ave Mariája, részlet hallhattunk Vivaldi Gloria c. művéből, számos népdalfeldolgozás, valamint modernebb, kortárs darabok is helyet kaptak az ünnepi műsorban. A vegyeskari művek mellett bemutatkoztak a műsorban a kórus szólistái is, Bejcziné Németh Tünde zongorajátékával, Orsós Eszter illetve Siposné Tóth Krisztina egy-egy dallal kedveskedtek a közönségnek. A szólistákat hangszeren kísérte Bejcziné Németh Tünde, Hegedűs Erzsébet és Fülöpné Nagy Annamária. Természetesen nem letoltes.jpgel a közös éneklés sem, sok régi kórustag csatlakozott a közös énekléshez, mely Friderici: Baráti kör (Van három jóbarátom) c. műve volt.